Englantilaisen koulun Paula Yu perustelee kantaansa mielipidejanalla.

Filosofian päivän tapahtuma 16.11. ja esseekilpailujen tulokset

Feto järjesti yhteistyössä Opetushallituksen kanssa Unescon kansainvälisen filosofian päivän tapahtuman torstaina 16.11. Paikalla oli parikymmentä nuorta filosofia vanhempineen ja opettajineen.

Tilaisuuden aluksi kuultiin filosofi Ilkka Niiniluodon puhe. Puheessaan Niiniluoto painotti erityisesti yleissivistyksen tavoittelun ja filosofian merkitystä suomalaisessa koululaitoksessa. Niiniluoto oli valinnut myös lukiolaisille suunnatun kansainvälisen Baltic Sea Philosophy Essay Eventin voittajat kansainvälisen esiraadin tekemän karsintatyön pohjalta, ja kilpailun tulokset julkistettiin tapahtumassa. Mitalisijoille ylsivät seuraavat opiskelijat:

Kultaa:

  • Amanda Häkkinen, Mikkelin lukio, Suomi
  • Aksel Rogstad, Foss videregående skole, Norja
  • Kivanc Sezer, ODTU Geliştirme Vakfı Okulları, Turkki

Hopeaa:

  • Szilvia Ujváry, Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Unkari
  • Bjørnar Hansen Kløgetvedt, Kristiansand katedralskole Gimle, Norja

Pronssia:

  • Martine Sørli Gjøsund, Lillehammer videregående skole, Norja
  • Yahya Muhyiddin (Syyria), United World College Red Cross Nordic, Norja
  • Doğa Efe Polat, İstanbul Özel Saint Joseph Fransız Lisesi, Turkki

Kisaan osallistui yhteensä 202 esseetä yhdestätoista maasta.

Lukiolaisten esseetapahtumaa käytettiin myös karsintakilpailuna Kansainvälisten filosofiaolympialaisten Suomen valmennusjoukkueeseen. Joukkueeseen tulivat valituiksi Amanda Häkkinen Mikkelin lukiosta, Dora Lagerspetz Katedralskolan i Åbosta, Juuso Parviainen Kajaanin lukiosta, Maija Paunu Kallion lukiosta, Tuuli Pitkänen Järvenpään lukiosta, Oskari Savela Salon lukiosta, Elina Vanha-aho Pyhäjärven lukiosta ja Paula Yu Englantilaisesta koulusta. Joukkueen palkintokirjat oli lahjoittanut niin & näin.

Filosofian päivän tilaisuudessa jaettiin myös peruskouluille suunnatun Itämeren nuorten filosofien esseetapahtuman kunniamaininnat ja erityiskunniamaininnat.

Itse keksittyjen kysymysten filosofinen luonne pohditutti eri-ikäisiä osallistujia.

Alakoulun sarjoissa erityisesti Ivalon ja Oulun koulut niittivät mainetta. Erityiskunniamaininnat saivat 1–3-luokkalaisten sarjoissa Ukko Kärnä Ivalon ala-asteelta ja Tiitu Hansen-Haug Oulun steinerkoulusta. 4–6-luokkalaisten erityiskunniamaininnat menivät Kreeta Louhiolle Ivalon ala-asteelta ja Ossi Niskaselle Oulun normaalikoulusta. Yläkoulun erityiskunniamaininnat saivat Aapeli Syrén Karjaan yhteiskoulusta ja Iiris Tattari Kulosaaren yhteiskoulusta.

Ryhmäesseiden erityiskunniamaininnat menivät Englantilaiseen kouluun ja Oulun normaalikouluun.

Lopuksi osallistujat leikkivät yhdessä filosofisia leikkejä Filosofiaa lapsille, nuorille ja yhteisöille ry:n Minna-Kerttu Vienolan ja Akseli Huhtasen johdolla. Aluksi tehtävänä oli keksiä lapuilla saatujen sanojen pohjalta kysymyksiä ja pohtia niiden filosofista luonnetta. Ryhmien keksimiä kysymyksiä olivat muun muassa ”Voiko totuuden korjata?” ja ”Miksi tulisi vapaaehtoisesti vangituksi?” Lopuksi osallistujat saivat vielä ottaa kantaa ohjaajien esittämiin väitteisiin mielipidejanan avulla.

Baltic Sea Philosophy Essay Eventin kaikki mitalistit ja kunniamainintojen saajat sekä voittajaesseet ovat nähtävillä osoitteessa https://bspee.wordpress.com/.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *